Złożenie wniosku o pozwolenie na broń do gdańskiego WPA

Tak, ze względu na konieczność dotrzymania terminu 7 dni na zapoznanie się ze zgromadzonym materiałem dowodowym.

2 polubienia

Warto zadzwonić i się zapytać na jakim etapie jest przynajmniej będziesz wiedzieć jakich terminów się spodziewać. Może być tak że już jest decyzja i przedłużą o kolejne 30 dni a w praktyce po ok 2 tyg będzie już pozwolenie, a może być tak ze przedłużą jeszcze dwa razy.

1 polubienie

I jak tam? Masz już książeczkę? U mnie minął właśnie miesiąc i cisza

W nawiązaniu do komentarzy, aby dzwonić do WPA.
Mam małe pytanie. Pod jakimi numerami próbujecie się kontaktować i pod jakimi wychodzi Wam to najczęściej?
Pytam ponieważ dzwonię regularnie od 6 tygodni i na ten moment udało mi się 2x połączyć z Panią Koordynator, która nie potrafiła odpowiedzieć na moje pytania, ale chociaż odebrała. Natomiast osoba prowadząca postępowanie, jeszcze nigdy nie odebrała telefonu.

Jak byłem na miejscu osobiście, to się dowiedziałem, że albo urlopy, albo ktoś wyszedł wcześniej i też nie można uzyskać informacji.
Nie dziwię się, że są opóźnienia skoro tak to wygląda.

Gdyby przedsiębiorca podchodził tak do sprawy, to dostałby 3 mandaty, blokadę konta i tak skończyłaby się opieszałość.
A w drugą stronę to niestety nie działa.

Jak to wygląda u Was?

Ja po kilkunastu próbach dodzwoniłem się na ten główny tel, Pani była miła , sprawdziła , podała nr do osoby ,która prowadzi sprawę, tam przez kilka dni próbowałem ,aż się udało xD i generalnie to nie ma komu robić, wnioski sprawdzają prawie miesiąc do tyłu, niby tak dużo tego jest… i powiedzieli wprost,że na decyzję się czeka ok 3-4 miesięcy

1 polubienie

Pomino że nie wyrabiają się w terminie w moim przypadku, każda rozmowa (4na 30 telefonów) była przeprowadzona merytorycznie i w miłym nastroju. Jak dodzwoniłem się do “centrali” to podali nr do opiekuna mojego wniosku. Jak dodzwoniłem się do opiekuna to również udzielił niezbędnych i rzetelnych informacji dotyczących terminów, poprawności wniosku i w końcu możliwości odbioru pozwolenia.
Na przedłużeniu terminu podają numer bezpośrednio do opiekuna. Btw po ok 3-4 tyg możesz spodziewać się dzielnicowego a po miesiącu przedłużenia o kolejny Msc.
Btw zawsze możesz wysłać ponaglenie jeżeli termin 30 dni upłynął.

ile sumarycznie czekałeś od złożenia dokumentów do odbioru pozwolenia? kiedy składałeś wniosek?

złożone 29 lipca odbiór 17 października osobiście- nadmienię że decyzję odebrałem listownie w tym samym tygodniu co była nadana więc to znacznie skróciło czas bo od tego dnia jest liczone 7 dni na zapoznanie się z decyzją. Odbiór gotowego pozwolenia nastąpił po 14 dniach od odebrania listu z decyzją. W miarę możliwości zrób też osobisty odbiór bo poczta dowozi powyżej tygodnia od momentu nadania.

1 polubienie

Odnośnie rejestracji broni - dzisiaj wysyłają mi pocztą legitymację. Odbiór osobisty możliwy tylko 7:30 lub 15:00.

Mam nadzieję, że wpiszą wszystkie jednostki, bo faktury trafiły do kilku osób. :man_facepalming:

Ile czekałeś na promesy?

W sumie 2,5 tygodnia.

Wniosek złożony 27.08. Odbiór osobisty 8.09.

Wczoraj (piątek 25.10) odebrałem polecony - Legitymacja ze wszystkimi wpisami :wink:

Szybko przyszło - nadana 22.10

2 polubienia