Czy po przyjęciu dokumentów od osoby ubiegającej się o pozwolenie na broń, WPA wysyła jakieś zawiadomienie o wszczęciu postępowania?
Nie wysyłają żadnego zawiadomienia. Jedynym potwierdzeniem o złożonych dokumentach będzie zwrotka jeżeli wysyłasz, bądź pieczątka o wpłynięciu na kopii gdy składasz osobiście. Od tego czasu płynie termin 30 dni. po 30 dniach otrzymasz pismo o przedłużeniu terminu o kolejny miesiąc wraz z prośbą o uzupełnienie braków jeżeli takie są. Realny termin powtarzany przez urzędników to ok 90-120 dni od daty wpłynięcia wniosku.
Na szybko - ile się teraz czeka na wydanie legitymacji po rejestracji pierwszej jednostki broni? Zostawiłem faktury - 08.09 i 18.09 i dowidziałem się od policjanta, że trzeba się nastawić na czekanie, i że po tygodniu to nawet mojej pierwszej faktury nawet w systemie jeszcze nie ma.
Latanie z siatką dokumentów na strzelnicę nie jest tak upierdliwe, jak konieczność proszenia kolegów o amunicję - zapas zaraz mi się skończy. Pozostaje trening bezstrzałowy w garażu ![]()
Hmm… teoretycznie tam gdzie kupiłeś broń , jak podejdziesz to mają zapisane Twoje dane , masz fakturę i kwot pozwolenia to powinni ci sprzedać amunicję.
W końcu na tej samej zasadzie wozisz przy sobie broń i amunicję .
Warto w sklepie zapytać.
Chcesz sklep pozbawić koncesji tego typu pomysłami?
Art. 14 UoBiA się kłania.
Nie wiem czy doczytałeś Poziom ale napisałem słowo „teoretycznie”… kupiłeś broń w tym sklepie i masz fakturę podbitą przez WPA, że dokonałeś zgłoszenia. Osobiście tak nie kupowałem , ale na innym forum ktoś pisał , że niektóre sklepy to praktykują.
Jak powołujesz się na UoBiA art. 51 ustęp 3, to jak nie masz legitymacji posiadacza broni a z nią i z amunicja jeździsz , to podlegasz karze grzywny ? powyżej było stwierdzenie , że jeździ z teczką dokumentów bo nie ma książeczki. Prawda ?
Masz jakieś uwagi ? Bo chyba nie powinien się z nią poruszać ?
Dokładnie - nie przejdzie.
Art 12 UoBiA mówi o nabywaniu amunicji przy zakupie broni (promesa),
a Art 14. jasno to ogranicza w pozostałych przypadkach.
Słowem - albo w komplecie z bronią “na promesę”, albo z legitymacją.
Dla potomnych, lepiej od razu wziąć maksa ammo przy zakupie broni w celu uniknięcia takiej sytuacji.
“Albo innego dokumentu upoważniającego do posiadania broni”
Decyzja udowadnia że możesz posiadać broń, faktura potwierdza, że to ty jesteś posiadaczem tej konkretnej broni.
Słowo “teoretycznie” nie zmienia faktu, że sklep nie ma prawa ci sprzedać bez książeczki amunicji. Jeśli któryś sklep tak robi to jego sprawa, że chce ryzykować koncesją dla paru złotych, ja szczerze odradzam tego typu praktyki.
Ehhhh … widzę, że wybiórczo i pod siebie interpretujesz przepisy . Czepiłeś się do mojego wpisu w amunicji, że takie praktyki są niedozwolone a sam piszesz bzdury, bo idąc twoim tokiem rozumowania czyli cytuję „** Decyzja udowadnia że możesz posiadać broń, faktura potwierdza, że to ty jesteś posiadaczem tej konkretnej broni** „ to dlaczego wg tego klucza nie mógłbyś kupić amunicji …
Poniżej przytoczę Ci co to są inne dokumenty które mają skutek administracyjny :
Inny dokumenty to nie jest faktura ( to jest tylko dowód na zakup przedmiot i do gwarancji) wg prawa na które się powołujesz…
Do takich dokumentów zaliczają się m.in.:
• Świadectwo broni – wydawane np. agencjom ochrony osób i mienia dla ich pracowników.
• Europejska karta broni palnej – dokument potrzebny np. przy przewożeniu broni przez granicę w UE.
• Pozwolenie czasowe / zaświadczenie wydane przez organ Policji – np. gdy broń jest wydana do testów, na zawody czy czasowo przed wydaniem stałej legitymacji.
• Zaświadczenie na przewóz – np. dla podmiotów gospodarczych, które transportują broń (sklepy, rusznikarze).
• Legitymacja służbowa funkcjonariusza, jeśli posiada broń służbową (Policja, Straż Graniczna, Wojsko, itd.).
„Inny dokument upoważniający” = każdy dokument wydany przez uprawniony organ (najczęściej Policję, MON lub MSWiA), który potwierdza, że dana osoba ma prawo posiadać tę konkretną broń, nawet jeśli nie jest to standardowa książeczka.
Jeszcze dodam :
Podstawa prawna:
• Art. 51 ust. 3 UoBiA – mówi o legitymacji, EKB albo „innym dokumencie uprawniającym”.
• „Inny dokument” = taki, który organ uprawniony (Policja, MON, MSWiA) wystawia i który wprost potwierdza prawo do posiadania danej broni.
• Faktura = dokument cywilnoprawny → nie jest wydawana przez organ administracji i nie ma skutku prawnego w kontekście posiadania broni.
Można przytaczać konkretne przepisy, które, jeśliby je stosować dokładnie to wskazywałyby, że masz rację. Można też posłuchać tego, co Policja i WPA twierdzi na ten temat.
Jesteś dorosły, zatem nie będę się produkować. Zrobisz jak uważasz.
Ty zacząłeś przytaczać artykułu więc odbiłem piłeczkę i jak widać jesteś niekonsekwentny w postępowaniu , bo z jedne strony trzymasz sie ustawy ( co mi wytykasz) a z drugiej strony opierasz się na tzw „przyzwolniu” przez policję czy WPA w rozmowach niereformalnych ( czyli nakłanianie do łamania prawa) bo tak zwyczajowo się robi …
dorosły jesteś rób jak chcesz.
Ps. Z tym „przyzwoleniem” na poruszanie się z bronią bez legitymacji wg Ciebie przez WPA jest jak z nieterminowym (powyżej 60dni) rozpatrywaniem wniosków … też przymykają oko a łamią ustawę.
Przepisy a interpretacja to jedno.
Masz pozwolenie, promesę i dowód zakupu więc możesz się poruszać z bronią. W innym przypadku kurs ze sklepu do domu zaraz po zakupie byłby nielegalny- tego przepisy nie określają i nie zakazują. Zakup amunicji- tu sprawa wyda się bardziej złożona bo dotyczy dwóch stron posiadających pozwolenie i koncesje. Teoretycznie masz pozwolenie, masz promesę, masz fakturę więc legalnie posiadasz broń i tym samym powinieneś mieć możliwość zakupu amunicji tak jak ma to miejsce przy zakupie broni. To że faktura jest umową cywilnoprawną nie oznacza o jej braku “mocy” urzędowej- przecież na jej podstawie WPA rejestruje broń- więc logicznie było by gdyby była ważnym dokumentem do zakupu amunicji. Tyle w logicznej teorii.
Pany, orientuje się ktoś ile teraz się czeka na książeczkę przy pierwszej rejestracji broni?
Za długo, pisz ponaglenia bo miesiąc może nie starczyć
Serio taki dramat jest w gdańsku? że niby 4 miesiące na decyzje się czeka?
Ci co mają np dwóch dzielnicowych to może nie starczyć 4msc. Przy normalnej sprawie to 13-15tyg. Na promesy ok miesiąca i dochodzą wieści że wpisy do książeczki sięgają miesiąca. Zakładam ze jak pierwsza rejestracja to jeszcze dłużej. O ile przy samym pozwoleniu to można przeżyć o tyle przy wpisie walił bym upomnienia bo w końcu to uciążliwe i brak możliwości zakupu ammo…
Miesiąc na promesy? No to dobrze tam mają… lepiej osobiście o nie wnioskować czy internetowo przez EPUAP ?
Bez różnicy bo i tak nie dostaniesz od ręki a jak składasz stacjonarnie to nie zapomnij zrobić potwierdzenia przyjęcia na kopii.
pod koniec 2 miesiąca od złożenia wniosków w WPA powinni przysłać kolejne pismo o przedłużeniu postępowania o kolejny miesiąc?