Złożenie wniosku o pozwolenie na broń do gdańskiego WPA

Pytanie do osób które składały wnioski o promesy za pośrednictwem ePUAP.
Jak to ma wyglądać, taki wniosek trzeba podpisać odręcznie dokument zeskanować i to wysłać? Czy potwierdzać tym cyfrowym?
Jestem zielony w taki sprawach

Ja wysyłałem podpisany cyfrowym.

Orientuje sie ktos moze ile teraz trwa wpis do ksiazeczki ? Z racji przeprowadzki nie robia juz tego na miejscu i musialem zostawic im ksiazeczke i fakture i maja odeslac pocczta ?

Szczęśliwy dzień doszły “promesy”, ale nie wszystkie. Złożyłem wniosek na 5 sportowych i 15 kolekcjonerskich. Brakuje 10 kolekcjonerskich, spotkał się ktoś z czymś takim?

Z tego co wiem to po kilka wystawiają jednokrotnie. Ktos stwierdzil pewnie ze 15 to za duzo. Jak ci sie skoncza to wystap o nastepne :slight_smile:

To się doczekałem :slight_smile:

26 marca - 7 sierpnia

134 dni - 4 miesiące i 12 dni. Mają rozmach.

Ja nadal czekam - 15.07 podpisałem odbiór poleconych o zakończeniu postępowania. Na Harfową w dwie godziny bym doszedł z buta. Dramat jak działa Poczta Polska.

Czy promesy na sport i kolekcję można złożyć na jednym wniosku? co znaczy wpisać rodzaj broni? konkretny kaliber np pistolet 9x19? chciałem na zapas wziąć i nie wiem, co kupię

Nie wiem czy możesz na jednym wniosku ale nie musisz wyszczególniać rodzajów broni - wystarczy, że napiszesz , że chcesz X sztuk promes na broń zgodnie z pozwoleniem nr WPA.xxxxxxx

Na promesie nie masz konkretnej broni tylko masz wypisane wszystkie które są dopuszczone w danym pozwoleniu

Ok i rozumiem, że załączam skan wniosku epuapem. Jest szansa że 2 tyg od złożenia epuapem promesy przyjdą pocztą czy raczej 3-4 tygodnie ?

Nie wiem jak jest przez ePUAP
Ja składałem w czerwcu osobiście w WPA i zaznaczyłem , że chce odbiór osobisty. Po 5 dniach roboczych odebrałem .
Teraz jak zawiesiły kontakt osobisty to nie wiem .
Wg ustawy są zobligowani do 7 dni roboczych nieprzekraczalne, ale np u nie decyzję o przedłużeniu rozpatrzenia wniosku wysyłali 12 dni po wystawieniu dokumentu . Dokument był datowany na 14.04 a nadali poczta 26.04….

Dzisiaj dzwoniła miła pani z WPA o uzupełnienie wniosków i w toku dyskusji ujawniła, że realny czas do wydania pozwolenia to 2-4 msc. Przy dobrych wiatrach, gdzie już kończą się urlopy to ok 2-3 miesięcy, więc wytrwałości dla nowo składających wnioski :wink:

Dobry żart, ja czekałem 5 miesięcy mimo że dzielnicowy był po miesiącu, przez większość czasu nie robili NIC. Pewnie promeski też po miesiącu wystawią chamy

Mnie przez telefon powiedzieli, że mam czekać. Przedłużenie było do 04.08. Info o zakończeniu postępowania dostałem 15.07.

Prowadząca postępowanie na urlopie. Pewnie zaraz dostanę pismo o przedłużeniu do 04.09. Tak więc “zakupy dopiero pod choinkę” zaczynają wyglądać prawdopodobnie.

Mówię Wam - ślijcie ponaglenia wg wzoru Braterstwa (wyżej w tym temacie), nagle wszystko cudownie przyspiesza. To jest kpina co się tam dzieje. 2 tyg czekania na promesę bo wniosek epuapem rzekomo doszedł po 5 dniach… Nie dajcie sobą pomiatać, te wnioski trochę kosztują.

Potwierdzam. Ponaglenia powodują nagłe przyspieszenie sprawy.
U mnie po drugim przedłużeniu postępowania, wysłałem ponaglenie zrobione przy pomocy chatGPT i w przeciągu 14 dni zakończono postępowanie , wydano pozwoleni i miałem w ręce promesy !

Dodzwoniłem się do WPA na biurko prowadzącej. Przemiła koleżanka poinformowała, że:

• w poniedziałek ma moja prowadząca wrócić z urlopu. Wszystko leży i czeka.
  • mam zadzwonić i umówić się na odbiór osobisty decyzji
  • jednocześnie mogę u Pani Halinki wypełnić wniosek o wydanie “promes” - tylko mam przynieść potwierdzenia przelewów

Patrzę na wniosek ze strony WPA i zastanawiam się co tam wpisać. Chcę 5 zaświadczeń na sport i 5 na kolekcję. Ten zapis “należy wpisać ilości oraz rodzaje broni które zostaną zakupione w ramach wydanego zaświadczenia” nie jest do końca dla mnie jednoznacznie zrozumiały. Co wpisujecie?

1 polubienie

WNIOSEK

o wydanie zaświadczeń uprawniających do nabycia broni palnej do celów SPORTOWYCH oraz KOLEKCJONERSKICH

Zwracam się z wnioskiem o wydanie 5 sztuk zaświadczeń uprawniających do nabycia broni palnej do celów SPORTOWYCH (po jednej sztuce każde) w ramach posiadanej decyzji administracyjnej wydanej w dniu ………………………… l.dz. ……………………………………………………………

oraz

o wydanie 5 sztuk zaświadczeń uprawniających do nabycia broni palnej sportowej do celów KOLEKCJONERSKICH (po jednej sztuce każde) w ramach posiadanej decyzji administracyjnej wydanej w dniu ………………………… l.dz. ……………………………………………………………

Powinno dać radę, tylko zwróć uwagę, że będziesz miał inne numery decyzji na sport i na kolekcje - trzeba je podać - to im przyspieszy robotę

p.s. i upewnij się, że załączasz potwierdznie/a przelewów wykonanych, a nie potwierdzenia dyspozycji przelewów

2 polubienia