A jak najlepiej napisać ponaglenie ? Jest na to wzór ? Z drugiej strony jak odebrać promesy w dniu wydania decyzji? Nie chcą przyjmować wniosku o promesy jak nie ma się jeszcze pozwolenia
Ponaglenie pomógł napisać chatGPT
Z tym odebraniem promes to był skrót myślowy .
Jak pozwolenie odbierałem to dałem wniosek o promesy i je odebrałem w dniu w którym kończyło mi się termin 2 odroczenia czyli w 90 dniu od złożenia pierwszego dokumentu do WPA
Chodziło mi o to , że w 14 dni od wpłynięcia ponaglenia miałem promesy w ręce i mogłem iść do sklepu.
Pani prowadząca sprawę była bardzo miła i konkretna, sprawnie zakończyła postępowanie !
Główna wina była po stronie dzielnicowego który do mnie zgłosił się 60 dnia od mojego wniosku do WPA. Wywiad dotarł po kolejnych 7 dniach do WPA.
Fajnie mają Ci u których dzielnicowy pojawia się po 2-3 tygodniach od złożenie papierów do WPA.
Co do ponaglenia, ja skorzystałem z “wzoru”, który jest udostępniony na forum Braterstwa: https://drive.google.com/file/d/1HEL4_mNj5HCeMl3hOCBKsO67z37TGPfa/view
Jedyne co warto z niego wykreślić to fragment o tym, że WPA ma prawo tylko raz przedłużyć postępowanie - u mnie w odpowiedzi odrzucili ten argument.
Wysyłkę zrobiłem przez ePUAP i odpowiedź dostałem tą samą drogą.
To, że WPA odrzuciło dany argument nie oznacza że warto to wykreślić - może i nasze WPA się nie zgadza z nim, ale KWP i KGP już może. A w końcu tam trafi to ponaglenie, jeśli go nie wycofacie.
No przecież to nie WPA rozpatruje ponaglenia tylko KWP - i oni nie zgodzili się z tym argumentem. Więc o ile nie planujecie wnosić skargi do WSA i dowodzić swoich racji to raczej nie ma sensu.
Argumentacja KWP:
Należy ponadto zauważyć, że nieuprawnione jest twierdzenie strony dotyczące tego,
że organ administracji w toku postępowania może tylko jednorazowo wyznaczyć nowy termin
zakończenia postępowania. W żadnym wypadku nie wynika to ani z przepisów Kodeksu
postępowania administracyjnego (przywołany wcześniej art. 36 kpa), ani z przytoczonych
przez stronę w ponagleniu wyroków sądów administracyjnych. W wyroku NSA z dnia
26.04.2023 r., sygn. akt II GSK 181/23 wskazano jedynie, że przedłużenie terminu załatwienia
sprawy administracyjnej, a więc wyznaczenie nowego terminu jej załatwienia, może mieć
miejsce tylko przed upływem terminu do jej załatwienia. Niewątpliwie zaś postanowienia
organu I instancji o wyznaczeniu kolejnych terminów zakończenia sprawy spełniają ten wymóg
prawny.
A złożenie ponaglenia wydłuża w generalnym rozrachunku wydanie decyzji ? Warto skladać po 3 miesiącach czy już doczekać do decyzji ?
Niestety u mnie papiery wysłane w połowie kwietnia, a przed chwila dostałem pismo o przedłużeniu postepowania do końca lipca. Może uda się z promesami przed grudniem.
W moim przypadku każdy jeden etap to pech i wyjątkowe sytuacje. Patent uzyskałem we wrześniu 2024, a zaraz minie rok od załatwiania wszystkich pozwoleń.
Dziś byłem zarejestrować broń i w sekretariacie dowiedziałem się , ze od 1 września zapraszają na Długą Groblę. Już powoli się przenoszą.
Witam! Pamiętasz może ile czekałeś na wizytę dzielnicowego?
Ja złożyłem kwity miesiąc temu i cisza…
Pozdrawiam!
Dzielnicowy, zaprosił mnie do siebie bardzo szybko - było to w kwietniu. Następnego dnia miał wysłać papiery do komendy.
Już miałem szykować skargę, gdy przyszła informacja, że mam 7 dni na ustosunkowanie się do zebranych dowodów.
Czyli ruszyło na początku lipca pomimo pisma o przedłużeniu postępowania do końca lipca.
Edit. Dzwoniłem do osoby prowadzącej i jest decyzja pozytywna.
Dzielnicowy dzielnicowemu nierówny!
Ja złożyłem papiery do WPA 13 marca a dzielnicowy zadzwonił w celu umówienia się na wizytę 9 maja!
Wczoraj dostałem list z WPA o przedłużeniu terminu rozpatrywania do 27 lipca. To drugie przełożenie terminu. Papiery do WPA dostarczono 26 marca. Ehhhhh…
Jest to jawna kpina, płacimy za to kilkaset złotych a oni traktują nas jak śmieci. Plus paru wybrańcom rozpatrują szybciutko jak chociażby tu na forum. Ja będę pisał ponaglenie i skargę, przejadę się po nich, po tylu miesiącach czekania już mi nie zależy
Poniedziałkowy update:
- 02.05 - złożenie dokumentów w WPA
- 21.06 - wizyta dzielnicowego. Sobota rano z zaskoczenia
- 23.06 - odebrałem zawiadomienie z WPA (datowane na 05.06.2025 a jakże) o przedłużeniu. Wysłali tydzień wcześniej, bo… prowadząca była na urlopie i zapomnieli
- 15.07 - odebrałem datowane na 04.07: Postanowienie o przedłużeniu do sierpnia, oraz Informację o Zakończeniu postępowania. 7 dni na wgląd do dokumentów (po ustaleniu terminu z prowadzącą, do której… nie mogę się dodzwonić).
Do prowadzącej dodzwonić się nie mogę, ale rozumiem, że teraz czekam 7 dni od doręczenia (czyli do 23.07) na wydanie decyzji, tak?
Chyba, że się dodzwonię i umówię - to wtedy przyśpieszy wydanie decyzji, tak? I wtedy będę znowu czekał półtora tygodnia na decyzję.
Bo rozumiem, że to ostatnia prosta?
Po tych 7 dniach wyślą ci pocztą decyzję (zakładam, że pozytywną). Jak dostaniesz decyzję to możesz składać wnioski o promesy (kolejny tydzień czekania).
Nawet jak się dodzwonisz i umówisz na zapoznanie się z dokumentami to nie przyspieszy sprawy, ewentualnie mogą się zgodzić na odebranie decyzji osobiście. Najpewniej na początku sierpnia będziesz mieć wszystkie kwity (pozwolenie i promesy)
13.05 złożenie wniosków osobiście w WPA (z samego rana)
10.06 niezapowiedziana wizyta dzielnicowego, byłem w pracy więc przeprowadzili rozmowę z rodzicami i sąsiadką.
11.06 dzielnicowa wezwała mnie na komisariat wraz z żoną w celu dokończenia wywiadu.
Powiadomiła o pozytywnej opinii i, że niezwłocznie wyśle dokumenty do WPA.
08.07 list z WPA datowany na 01.07, wysłany 04.07
Informacja o zakończeniu postępowania i możliwości zapoznania się z dokumentami.
Oraz przedłużenie postępowania do 13.08, w uzasadnieniu napisano, że przedłużają w związku z tym 7 dniami na zapoznanie się z dokumentami.
No zobaczymy jak to dalej pójdzie…
Siwych włosów przybywa…
ostatni update:
14.01.2025 Wpłata składka członkowska Asy
14.01.2025 Wpłata składka członkowska Bunkier
25.01.2025 Szkolenie na patent (3 spotkania)
01.02.2025 Szkolenie teoria
02.03.2025 Egzamin PZSS
16.03.2025 Poprawkowy (pistolet) egzamin nr.1
30.03.2025 Poprawkowy (pistolet) egzamin nr.2
06.04.2025 Poprawkowy (pistolet) egzamin nr.3
25.04.2025 Wizyta Psycholog
14.05.2025 Wydanie licencji PZSS
14.05.2025 Złożenie papierów w WPA
15.06.2025 Zaproszenie na dywanik do dzielnicowego
10.07.2025 Informacja o zakończeniu postępowania
14.07.2025 Wydanie pozwolenia + odbiór osobisty
Całość w równe dwa miesiące
U mnie w uzasadnieniu dokładnie to samo.
Spotkałem dzisiaj swojego dzielnicowego - mówił, żeby się nie martwić
Mamy to
23.07 decyzje i dopuszczenie datowane na 16.07