A jak najlepiej napisać ponaglenie ? Jest na to wzór ? Z drugiej strony jak odebrać promesy w dniu wydania decyzji? Nie chcą przyjmować wniosku o promesy jak nie ma się jeszcze pozwolenia
Ponaglenie pomógł napisać chatGPT
Z tym odebraniem promes to był skrót myślowy .
Jak pozwolenie odbierałem to dałem wniosek o promesy i je odebrałem w dniu w którym kończyło mi się termin 2 odroczenia czyli w 90 dniu od złożenia pierwszego dokumentu do WPA
Chodziło mi o to , że w 14 dni od wpłynięcia ponaglenia miałem promesy w ręce i mogłem iść do sklepu.
Pani prowadząca sprawę była bardzo miła i konkretna, sprawnie zakończyła postępowanie !
Główna wina była po stronie dzielnicowego który do mnie zgłosił się 60 dnia od mojego wniosku do WPA. Wywiad dotarł po kolejnych 7 dniach do WPA.
Fajnie mają Ci u których dzielnicowy pojawia się po 2-3 tygodniach od złożenie papierów do WPA.
Co do ponaglenia, ja skorzystałem z “wzoru”, który jest udostępniony na forum Braterstwa: https://drive.google.com/file/d/1HEL4_mNj5HCeMl3hOCBKsO67z37TGPfa/view
Jedyne co warto z niego wykreślić to fragment o tym, że WPA ma prawo tylko raz przedłużyć postępowanie - u mnie w odpowiedzi odrzucili ten argument.
Wysyłkę zrobiłem przez ePUAP i odpowiedź dostałem tą samą drogą.
To, że WPA odrzuciło dany argument nie oznacza że warto to wykreślić - może i nasze WPA się nie zgadza z nim, ale KWP i KGP już może. A w końcu tam trafi to ponaglenie, jeśli go nie wycofacie.
No przecież to nie WPA rozpatruje ponaglenia tylko KWP - i oni nie zgodzili się z tym argumentem. Więc o ile nie planujecie wnosić skargi do WSA i dowodzić swoich racji to raczej nie ma sensu.
Argumentacja KWP:
Należy ponadto zauważyć, że nieuprawnione jest twierdzenie strony dotyczące tego,
że organ administracji w toku postępowania może tylko jednorazowo wyznaczyć nowy termin
zakończenia postępowania. W żadnym wypadku nie wynika to ani z przepisów Kodeksu
postępowania administracyjnego (przywołany wcześniej art. 36 kpa), ani z przytoczonych
przez stronę w ponagleniu wyroków sądów administracyjnych. W wyroku NSA z dnia
26.04.2023 r., sygn. akt II GSK 181/23 wskazano jedynie, że przedłużenie terminu załatwienia
sprawy administracyjnej, a więc wyznaczenie nowego terminu jej załatwienia, może mieć
miejsce tylko przed upływem terminu do jej załatwienia. Niewątpliwie zaś postanowienia
organu I instancji o wyznaczeniu kolejnych terminów zakończenia sprawy spełniają ten wymóg
prawny.
A złożenie ponaglenia wydłuża w generalnym rozrachunku wydanie decyzji ? Warto skladać po 3 miesiącach czy już doczekać do decyzji ?
Niestety u mnie papiery wysłane w połowie kwietnia, a przed chwila dostałem pismo o przedłużeniu postepowania do końca lipca. Może uda się z promesami przed grudniem.
W moim przypadku każdy jeden etap to pech i wyjątkowe sytuacje. Patent uzyskałem we wrześniu 2024, a zaraz minie rok od załatwiania wszystkich pozwoleń.
Dziś byłem zarejestrować broń i w sekretariacie dowiedziałem się , ze od 1 września zapraszają na Długą Groblę. Już powoli się przenoszą.
Witam! Pamiętasz może ile czekałeś na wizytę dzielnicowego?
Ja złożyłem kwity miesiąc temu i cisza…
Pozdrawiam!
Dzielnicowy, zaprosił mnie do siebie bardzo szybko - było to w kwietniu. Następnego dnia miał wysłać papiery do komendy.
Już miałem szykować skargę, gdy przyszła informacja, że mam 7 dni na ustosunkowanie się do zebranych dowodów.
Czyli ruszyło na początku lipca pomimo pisma o przedłużeniu postępowania do końca lipca.
Edit. Dzwoniłem do osoby prowadzącej i jest decyzja pozytywna.
Dzielnicowy dzielnicowemu nierówny!
Ja złożyłem papiery do WPA 13 marca a dzielnicowy zadzwonił w celu umówienia się na wizytę 9 maja!
Wczoraj dostałem list z WPA o przedłużeniu terminu rozpatrywania do 27 lipca. To drugie przełożenie terminu. Papiery do WPA dostarczono 26 marca. Ehhhhh…
Jest to jawna kpina, płacimy za to kilkaset złotych a oni traktują nas jak śmieci. Plus paru wybrańcom rozpatrują szybciutko jak chociażby tu na forum. Ja będę pisał ponaglenie i skargę, przejadę się po nich, po tylu miesiącach czekania już mi nie zależy
Poniedziałkowy update:
- 02.05 - złożenie dokumentów w WPA
- 21.06 - wizyta dzielnicowego. Sobota rano z zaskoczenia
- 23.06 - odebrałem zawiadomienie z WPA (datowane na 05.06.2025 a jakże) o przedłużeniu. Wysłali tydzień wcześniej, bo… prowadząca była na urlopie i zapomnieli
- 15.07 - odebrałem datowane na 04.07: Postanowienie o przedłużeniu do sierpnia, oraz Informację o Zakończeniu postępowania. 7 dni na wgląd do dokumentów (po ustaleniu terminu z prowadzącą, do której… nie mogę się dodzwonić).
Do prowadzącej dodzwonić się nie mogę, ale rozumiem, że teraz czekam 7 dni od doręczenia (czyli do 23.07) na wydanie decyzji, tak?
Chyba, że się dodzwonię i umówię - to wtedy przyśpieszy wydanie decyzji, tak? I wtedy będę znowu czekał półtora tygodnia na decyzję.
Bo rozumiem, że to ostatnia prosta?
Po tych 7 dniach wyślą ci pocztą decyzję (zakładam, że pozytywną). Jak dostaniesz decyzję to możesz składać wnioski o promesy (kolejny tydzień czekania).
Nawet jak się dodzwonisz i umówisz na zapoznanie się z dokumentami to nie przyspieszy sprawy, ewentualnie mogą się zgodzić na odebranie decyzji osobiście. Najpewniej na początku sierpnia będziesz mieć wszystkie kwity (pozwolenie i promesy)