Złożenie wniosku o pozwolenie na broń do gdańskiego WPA

A jak najlepiej napisać ponaglenie ? Jest na to wzór ? Z drugiej strony jak odebrać promesy w dniu wydania decyzji? Nie chcą przyjmować wniosku o promesy jak nie ma się jeszcze pozwolenia

Ponaglenie pomógł napisać chatGPT
Z tym odebraniem promes to był skrót myślowy .
Jak pozwolenie odbierałem to dałem wniosek o promesy i je odebrałem w dniu w którym kończyło mi się termin 2 odroczenia czyli w 90 dniu od złożenia pierwszego dokumentu do WPA

Chodziło mi o to , że w 14 dni od wpłynięcia ponaglenia miałem promesy w ręce i mogłem iść do sklepu.

Pani prowadząca sprawę była bardzo miła i konkretna, sprawnie zakończyła postępowanie !

Główna wina była po stronie dzielnicowego który do mnie zgłosił się 60 dnia od mojego wniosku do WPA. Wywiad dotarł po kolejnych 7 dniach do WPA.

Fajnie mają Ci u których dzielnicowy pojawia się po 2-3 tygodniach od złożenie papierów do WPA.

Co do ponaglenia, ja skorzystałem z “wzoru”, który jest udostępniony na forum Braterstwa: https://drive.google.com/file/d/1HEL4_mNj5HCeMl3hOCBKsO67z37TGPfa/view

Jedyne co warto z niego wykreślić to fragment o tym, że WPA ma prawo tylko raz przedłużyć postępowanie - u mnie w odpowiedzi odrzucili ten argument.

Wysyłkę zrobiłem przez ePUAP i odpowiedź dostałem tą samą drogą.

To, że WPA odrzuciło dany argument nie oznacza że warto to wykreślić - może i nasze WPA się nie zgadza z nim, ale KWP i KGP już może. A w końcu tam trafi to ponaglenie, jeśli go nie wycofacie.

No przecież to nie WPA rozpatruje ponaglenia tylko KWP - i oni nie zgodzili się z tym argumentem. Więc o ile nie planujecie wnosić skargi do WSA i dowodzić swoich racji to raczej nie ma sensu.

Argumentacja KWP:

Należy ponadto zauważyć, że nieuprawnione jest twierdzenie strony dotyczące tego,
że organ administracji w toku postępowania może tylko jednorazowo wyznaczyć nowy termin
zakończenia postępowania. W żadnym wypadku nie wynika to ani z przepisów Kodeksu
postępowania administracyjnego (przywołany wcześniej art. 36 kpa), ani z przytoczonych
przez stronę w ponagleniu wyroków sądów administracyjnych. W wyroku NSA z dnia
26.04.2023 r., sygn. akt II GSK 181/23 wskazano jedynie, że przedłużenie terminu załatwienia
sprawy administracyjnej, a więc wyznaczenie nowego terminu jej załatwienia, może mieć
miejsce tylko przed upływem terminu do jej załatwienia. Niewątpliwie zaś postanowienia
organu I instancji o wyznaczeniu kolejnych terminów zakończenia sprawy spełniają ten wymóg
prawny.

A złożenie ponaglenia wydłuża w generalnym rozrachunku wydanie decyzji ? Warto skladać po 3 miesiącach czy już doczekać do decyzji ?