Niestety z tego co mi odpisali na ponaglenie nie wynika, że nie mogą przedłużać postępowań w kółko:
Cytat
Należy ponadto zauważyć, że nieuprawnione jest twierdzenie strony dotyczące tego,
że organ administracji w toku postępowania może tylko jednorazowo wyznaczyć nowy termin
zakończenia postępowania. W żadnym wypadku nie wynika to ani z przepisów Kodeksu
postępowania administracyjnego (przywołany wcześniej art. 36 kpa), ani z przytoczonych
przez stronę w ponagleniu wyroków sądów administracyjnych. W wyroku NSA z dnia
26.04.2023 r., sygn. akt II GSK 181/23 wskazano jedynie, że przedłużenie terminu załatwienia
sprawy administracyjnej, a więc wyznaczenie nowego terminu jej załatwienia, może mieć
miejsce tylko przed upływem terminu do jej załatwienia. Niewątpliwie zaś postanowienia
organu I instancji o wyznaczeniu kolejnych terminów zakończenia sprawy spełniają ten wymóg
prawny. Ponadto należy stwierdzić, iż zasada szybkości postępowania (czego zawsze oczekują
strony postępowań) nie może pozostawać w sprzeczności z obowiązkiem organu administracji
publicznej do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz dokładnego wyjaśnienia sprawy,
mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywatela. Niekiedy skutkuje
to koniecznością prowadzenia postępowania w czasie dłuższym, niż określony ustawowo.
A jakby ktoś chciał dokładnie zapoznać się jak to było z tym KRK w moim przypadku:
Cytat
Pierwsze czynności w sprawie organ I instancji, podjął dopiero w dniu 14.04.2025 r. Polegały one na analizie formalnej wniosku i dołączonych do niego dowodów. Dokonano sprawdzenia wnioskodawcy w policyjnych systemach informacyjnych. W tym samym dniu organ I instancji wystąpił z pismem do Komendanta Powiatowego Policji w X o sporządzenie wywiadu środowiskowego o Panu XX, a także skierował zapytanie do Krajowego Rejestru Karnego o udzielenie informacji na temat ewentualnej karalności ww. Jednocześnie w dniu 14.04.2025 r. organ I instancji wydał postanowienie nr WPA.XX, gdzie zawarł informację o przyczynach zwłoki w rozpoznaniu sprawy i wyznaczył nowy termin jej załatwienia do dnia 14.05.2025 r. W dniu 22.04.2025 r. organ I instancji uzyskał informację z Krajowego Rejestru Karnego, z której wynika, że ww. nie figuruje w Kartotece Karnej Ministerstwa Sprawiedliwości, z kolei w dniu 05.05.2025 r. do organu Policji wpłynęła pozytywna opinia środowiskowa (…)
U mnie akurat ponaglenie nie przyspieszyło sprawy, bo odpowiedź na ponaglenie została sporządzona już po faktycznym przyznaniu mi pozwolenia. Może wpłynie za to pozytywnie na przyszłość. Samo ponaglenie złożyłem dzień po upływie drugiego terminu przedłużenia postępowania.
Ile czekaliście na promesy?
Słyszeliście plotki o tym, że przenoszą WPA na Długą Groblę (II Komisariat)?