Złożenie wniosku o pozwolenie na broń do gdańskiego WPA

Hej. Jak tam teraz czas oczekiwania u was? Ja czekam już prawie 3 miesiące. Półtora tyg temu po moim telefonie w końcu coś się ruszyło i dowiedziałem się, że opinia już jest gotowa, poleciałem od razu i podpisałem, że rezygnuję z zapoznania się z materiałami w postępowaniu. I teraz znowu cisza, babka z którą rozmawiałem nie odbiera… Zawiadomienie o przedłużeniu postępowania już dwa razy zdążyło przyjść. Załamać się idzie.

Kurczę, nie pocieszasz :confused: Ja złożyłem wnioski 14 marca i cicho liczyłem na max 2 miechy czekania. Mija już ponad 2 tygodnie i zero kontaktu od dzielnicowego, więc raczej też prędko tego nie ogarną.

Kiedy dokładnie złożyłeś papiery? Pod który numer dzwoniłeś?

Końcówka 379. Ale nie wiem czy ta sama babeczka obsługuje wszystkich? Ja zadzwoniłem najpierw pod numer ogólny (47 74 14 114) i tam poprosili mnie o nazwisko i wtedy podali mi inny numer do kontaktu.

1 polubienie

U mnie podobna sytuacja jak u kolegi @grz3siek. Wnioski dotarły pocztą do WPA 10 marca i od tamtej pory cisza. Na razie na tyle, na ile się da cierpliwie czekam.

Ok, chyba mój komentarz ruszył niebo i ziemię, bo dziś wydzwonił upragniony telefon, że pozwolenie jest do odbioru :). 2.5 miesiąca, ale mój trud skończoń :). Teraz ciekawe ile będę czekać na promesę.

1 polubienie

Na promesę mają ustawowo 7 dni więc będzie szybko

Akurat bo dostaniesz w 7. Ostatnio nawet to nie przechodziło.

Nigdy nie czekałem dłużej na promesę.

Powtarzam, do niedawna. Pod koniec roku czekałem

Ostatnie promesy brałem w listopadzie, po 4 dniach były do odbioru.

Hej! :slightly_smiling_face:
Wygląda na to, że mam już wszystkie potrzebne dokumenty i mogę się powoli zabierać za składanie wniosku. Na stronie Klubu widzę trzy osobne formularze — czy należy je wysłać razem, w jednej kopercie?
Rozumiem, że nie ma wersji „3 w 1” w jednym dokumencie?

Ja składałem jeden wniosek o wydanie:

• pozwolenia do posiadania broni palnej do celów sportowych
  • pozwolenia do posiadania broni palnej do celów kolekcjonerskich
  • dopuszczenia do posiadania broni

I nie było żadnych problemów.
Wniosek sobie pomotałem ze wzorów KSI i Braterstwa. Skróciłem do minimum.

Opłaty skarbowe miałem oddzielnie dla każdej decyzji. Ale kumpel jak składał wniosek to się pytał czy ma być na jednym przelewie czy oddzielnie to usłyszał, że potrafią dodawać i odejmować. To zrobił wszystko na jednym przelewie i też nie było problemu.

2 polubienia

Ja składałem papiery na miejscu, ale wydaje mi się, że lepiej wysłać wszystko raz. Z internetów wyczytałem też, że można zawnioskować o pozwolenia w wersji “3 w 1”, ale preferowane są osobne wnioski.

Dodatkowa informacja: od złożenia wniosków 14.03 zero kontaktu z WPA. Telefonicznie dowiedziałem się jedynie, że wnioski są w realizacji i trzeba czekać. Słabo :confused:

No i niestety zgadzam sie:). Dzis mija 7 dni, dzwonilem i promesa dzis na pewno jeszcze nie bedzie do odbioru a czy jutro to tez nie wiadomo:)

@grz3siek miałeś już kontakt od dzielnicowego? U mnie minął równo miesiąc od złożenia wniosku o pozwolenie do WPA i nawet dzielnicowy się nie odzywał.

Niestety ani widu ani słychu. Pocztą też jeszcze nic nie przyszło, ale to nic dziwnego przy opóźnieniach w doręczeniach jakie w mojej okolicy się odwala. Od przyszłego tygodnia za to ja zamierzam do nich dzwonić co tydzień.

Przyszła poczta - dokładnie po miesiącu przygotowali pismo, że czekają na opinię środowiskową i Krajowy Rejestr Karny. Czyli w miesiąc nie byli w stanie zrobić rzeczy na które potrzeba max tydzień. Oczywiście przedłużyli termin sprawy o następny miesiąc.

I nie jest to nic zaskakującego - mają prawo raz przedłużyć o miesiąc jeśli się nie wyrobili, po czym mają prawo jeszcze raz przedłużyć o miesiąc z powodu by móc dochować tygodniowego terminu na zapoznanie się ze sprawą przez petenta. Jak przedłużą ponad to, to wtedy będzie pora na czepianie się WPA o niedotrzymywanie terminów.