Złożenie wniosku o pozwolenie na broń do gdańskiego WPA

Dziś odebrane pozwolenie, złożone wnioski o promesy. Jak dobrze pójdzie, to w przyszłym tygodniu zakupy :slight_smile:

Nie pójdzie, bo WPA nie dostało nowych druków do promes :upside_down_face:
Radzę uzbroić się w cierpliwość, albo szykować skargi na opieszałość urzędniczą.

dostali nowe druki promesy. czekasz tydzien i masz.

Wiesz może ile czasu zajmuje WPA przekazanie sprawy do dzielnicowego? Tydzień temu złożyłem papiery i gość przyjmujący wnioski sam z siebie stwierdził, że dobrze by było, żeby zakończyć procedurę przed końcem roku, bo inaczej będą mnie dopytywali o licencję na 2025, więc mam się skontaktować za jakiś czas z dzielnicowym. To miałoby przyspieszyć sprawy - będzie wiedział, że mi zależy na czasie.

Przekazanie do dzielnicowego nie wiem ile zajmuje bo to też chwile leży na komisariacie na stercie u nich, ale średnio z tego co obserwuje to po 2-3 tygodniach od złożenia wniosku w WPA masz odzew od dzielnicowego.

OK, dzięki za info.

Do mojego dzielnicowego trafiło po ponad 3 tygodniach. Po trzech dniach byłem u niego na rozmowie, następnie leżało na komisariacie przez 12 dni, po czym priorytetem szło 11 dni do WPA. Zanim dotarło cudowna Pani A poinformowała mnie, że z jej strony jest wszystko sprawdzone, ale czeka na dokumenty z lokalnego komisariatu.

Dzięki. W takim razie będę nękał komisariat :slight_smile: - zresztą zgodnie z sugestią pana z WPA.

Najlepiej dowiedz się kto jest dzielnicowym w twoim rejonie i bądźcie w kontakcie, oni mają bardzo dużo pracy i często (w moim przypadku tak było) dzielnicowy po prostu nie miał czasu i przerzucił wizytę na swoich kolegów.

No to zaczynam w poniedziałek.

Dostałem dziś legitymację osoby dopuszczonej do posiadania broni.
Przy okazji złożyłem FV zarejestrować pierwsze zabawki, także czekam na książeczkę :wink:

Przy okazji tematu rejestracji - wczoraj wysłałem ponaglenie przez ePUAP, ze względu na 3 miesiące czekania na telefon o tym że mogę podjechać dokonać wpisu w legitymacji. Dziś telefon z WPA z prośbą o wycofanie ponaglenia, ponieważ broń jest zarejestrowana od ponad 1.5 miesiąca, tylko osoba która zarejestrowała zapomniała zadzwonić, a już nie pracuje.

Nie wiem jak mam to skomentować. Przekazuję jedynie z WPA informację, że po miesiącu od złożenia faktury, jeśli nie dzwonili (oczywiście jeśli zaznaczyliśmy to we wniosku o rejestrację), to zalecają zadzwonić do pokoju 113 (końcówka numeru 384) i dopytać na jakim etapie jest rejestracja.

Obecny czas na rejestrację wg. informacji które otrzymałem to właśnie niecały miesiąc, ze względu na 6 wakatów w WPA.

UWAGA UWAGA

Od wczoraj jest nowa funkcja w mObywatelu - głosowanie za nowymi pomysłami - zakładka Więcej → Zagłosuj na pomysł. Pomysł “Legitymacja posiadacza broni” jest aktualnie na pierwszym miejscu. Głosujmy wszyscy + Wasza rodzina i znajomi z rodzinami - do roboty!!!

2 polubienia

Nie dla wszystkich jest aktualizacja mobywatela

Nie wiem jak na Androidach, ale na apple jest już wszędzie, tylko trzeba wymusić odświeżenie app store.

Chyba muszę tak zrobić. Fakturę dałem 28 sierpień… :slight_smile: dalej zero odzewu :smiley:

Nie wiecie co się dzieje z naszym kochanym WPA? Od ponad tygodnia zero kontaktu - żaden telefon nie odpowiada w zespole dotyczącym naszych spraw.

Wczoraj dodzwoniłem się do koordynatora, ale faktycznie jest problem z kontaktem. Pani prowadząca moją sprawę ostatnio powiedziała mi, że są minus 12 etatów, więc nie dziwię się że jest kłopot. Dzisiaj zawiozłem pismo z prośbą o zgodę na odbiór osobisty dokumentów i zawiadomienie, że nie będę się odwoływał od decyzji w przypadku wydania pozytywnej. Oczywiście nie było problemu, a gdy zadzwoniłem 10 minut później (udało się) - moja rozmówczyni potwierdziła, że pismo jest już u niej na biurku. Widzę, że nawet jest szansa, że dostanę decyzję jeszcze w tym roku (wnioski poszły 24 października).

Skoro twierdzą że mają 12 brakujących etatów to kłamią - parę tygodni temu gdy odbierałem wpisy twierdzili jeszcze że 6. Albo mają problemy z liczeniem, albo sami nie ogarniają burdelu który u siebie mają. Jeśli nie odpowiadają na telefon to kontaktujcie się z nimi oficjalną drogą - przez zapytanie o etap postępowania w ePUAP albo listem. Jeśli przekroczyli miesiąc oczekiwania na rejestrację broni to wysyłajcie ponaglenia - wtedy nagle się okazuje, że sprawę JEDNAK da się załatwić w ustawowym terminie. Ciągłe pobłażanie opieszałości doprowadzi jedynie do tego, że te czasy będą się jeszcze bardziej wydłużać i będą coraz większe problemy z kontaktem.

nie chce straszyc ale ja czekalem 3 miesiace bez 2 dni :frowning: