Czołem.
Mam problem, nie mam już promes na sportową. Czy ktoś w klubie ma wzór wniosku o zwiększenie ilości w pozwoleniu na broń sportową i się podzieli?
Pozdrawiam
Czołem.
Mam problem, nie mam już promes na sportową. Czy ktoś w klubie ma wzór wniosku o zwiększenie ilości w pozwoleniu na broń sportową i się podzieli?
Pozdrawiam
Zwiększyłem sobie do 46 szt ale na kolekcję. Jeśli chcesz to wieczorem mogę Ci wysłać.
Siema!
Pewnie!
Nie znajdziesz wzoru wniosku, ponieważ rozszerzanie decyzji jest na tyle niszowe, że mało kto się w to bawi - po to klub zaleca wnioskowanie o sport i kolekcję jednocześnie, żeby nie było trzeba, bo mało kto zapełni całą decyzję 5+30.
Jeśli potrzebujesz inspiracji co do tego, co wpisać w uzasadnieniu, to pozwolenie w celu sportowym służy ci do startowania w zawodach, więc uzasadnij rozszerzenie tym, że startujesz w zawodach. Możesz nawet załączyć taki fajny kwitek, który nazywa się “komunikat”, co potwierdzi, że faktycznie w nich startowałeś. Każda konkurencja na Klamce, każda klasa sprzętowa w IPSC, każdy dystans w long range w końcu wymaga nieco innego sprzętu. Przecież nie będziesz ściągać z pistoletu kolimatora na zawodach, żeby się dostosować do klasy Production, jeśli masz pistolet przewidziany do Production Optics, bo do kolejnych zawodów musiałbyś znowu ustawiać zero ![]()
Siema Sorki, że tak późno ale Dziękuje bardzo za pomoc i maila ![]()
3m się.
Część . Mam pytanie czy do rozszerzenia trzeba robić badania jak na początku ? Czy ktoś może napisać jaka jest procedura w punktach co po kolei się składa. Z góry dziękuję
po prostu piszesz wniosek i uzasadniasz. z Tego co chcieli ode mnie (robiłem rozszerzenie na kolekcję)- oczywiście opłata od wniosku, no bo jak inaczej i zaświadczenie o uczestnictwie w “stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim”. Z ostrożności procesowej dołączyłem też statut z którego wynika że klub jest też kolekcjonerski. Potem tylko wizyta dzielnicowego (bardzo fajny gościu, siedział u mnie chyba ze 3 godziny i z bananem na twarzy oglądał każdą sztukę broni) no i czekać… czekać… czekać. U mnie to trwało prawie 3 miechy
Cytat Recoon
“oczywiście opłata od wniosku, no bo jak inaczej”
Jaka opłata? Rozszerzenie nie jest nową decyzją, tylko zmianą decyzji. Żadnej opłaty nie powinni od Ciebie wymagać.
U mnie wygląda to na razie tak, że złożyłem wniosek, po 3 miesiącach przyjechał dzielnicowy sprawdzić jak przechowuję broń (przełknąłem fakt, że tylko pracownik WPA ma do tego uprawnienia), spisali sobie co jest w szafie, zanotowali że w książeczce nie mam jednego pistoletu, bo WPA leci w kulki i nie wpisali jeszcze, podziękowali i pojechali. Nadal czekam na odpowiedź, ale raczej nie mają już prawa do przedłużania dalej tego postępowania, także jakoś do końca miesiąca powinna przyjść albo decyzja, albo przedłużenie na zapoznanie się ze zgromadzonym materiałem dowodowym.
no to się nie zdziw jak wezwą Cię do usunięcia braków formalnych wniosku… Przed wysłaniem wniosku byłem w WPA i pytałem o to, poinformowali mnie że opłata być musi… No chyba że miałem pecha i potraktowali moją opłatę jako dobrowolną darowiznę ))))
Jeśli wysłali mi 3 przedłużenia postępowania i dopiero po tym wezwą mnie do uzupełnienia braków formalnych, co sugeruje że rozpoznanie sprawy nastąpiło po 3 miesiącach, gdy termin na załatwienie sprawy szczególnie skomplikowanej to 2 miesiące, to mają znacznie większy problem niż ja z niedopełnienia ewentualnego obowiązku opłaty ![]()