Witam Kolegów,
temat ten zawsze budzi wiele opinii i niestety niejednoznaczności. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, jak najbardziej optymalnie rozwiązać mój temat?
- Mam pozwolenie kolekcjonerskie
- Do pozwolenia mam przypisaną 1 szt. broni.
- Obecnie planuję zmianę rezydencji podatkowej, czyli przez pół roku muszę przebywać poza Polską i muszę ten fakt zgłosić do skarbówki.
- Każdego roku będę spędzał czas w Polsce, ale poniżej pół roku
Teraz moje wątpliwości:
- Czy w takiej sytuacji mogę zachować w Polsce swoją broń i pozwolenie?
- Czy jest to już zmiana stałego miejsca pobytu (bo zgłoszone do skarbówki) i muszę sprzedać broń i stracę pozwolenie?
- Czy jest jakaś opcja na zachowanie pozwolenia w takiej sytuacji?
Dziękuję za każdą podpowiedź
Dobre pytanie - według mnie wchodzi do gry tutaj art. 18. 1:
Art. 18. 1:Właściwy organ Policji cofa pozwolenie na broń, jeżeli osoba, której
takie pozwolenie wydano:
2) należy do osób, o których mowa w art. 15 ust. 1 pkt 2–6;
Art. 15. 1. Pozwolenia na broń nie wydaje się osobom:
5) nieposiadającym miejsca stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej;
Według tych przepisów nie ma możliwości utrzymania pozwolenia, w przypadku kiedy spędzasz większość czasu poza granicami kraju. Definicja miejsca stałego pobytu jest prosta - "Art. 25. [Definicja pobytu stałego i czasowego]
- Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania."
W związku z tym raczej nie widzę opcji na zachowanie pozwolenia. Jedynie rozważyłbym i skonsultował z prawnikiem który zna się na tego typu sprawach wykorzystanie art. 42, konkretnie tej części:
Art. 42. 2c. Cudzoziemiec będący obywatelem państwa członkowskiego Unii
Europejskiej, zamieszkujący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i posiadający
prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na tym terytorium, może posiadać broń
odpowiadającą celom łowieckim lub sportowym, a także amunicję do niej na
podstawie Europejskiej karty broni palnej, wydanej przez właściwe władze tych
państw, jeżeli broń ta jest wpisana do Europejskiej karty broni palnej i jej posiadanie nie jest zabronione na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
- Przepisy ust. 1–7 stosuje się odpowiednio do obywateli polskich mających
miejsce stałego pobytu za granicą.
Pytanie jednak czy tej możliwości nie skreśla fragment “zamieszkujący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i posiadający prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na tym terytorium” - pytanie jak WPA zinterpretuje zwrot “zamieszkujący” - bo w końcu można zamieszkiwać w danym miejscu, nie przebywając tam stale.
Nic lepszego nie przychodzi mi do głowy. Polecam skonsultować się z prawnikiem, i życzę powodzenia, jest to dość nietypowa sprawa
2 polubienia
Super, dziękuję Ci za kompleksową analizę sytuacji. Chyba masz rację, nie ma co ryzykować i chyba lepiej dmuchać na zimne. Na ten czas stracę pozwolenie, dobrze, że chociaż patent jest bezterminowy.
Raczej wolę mieć czystą sytuację, niż z tyłu głowy cały czas zastanawiać się, czy przypadkiem ktoś tego nie podważy lub inaczej nie zinterpretuje.
Dziękuję jeszcze raz
Pozwolę sobie jeszcze tylko przypomnieć o art.26, który nakazuje posiadaczowi pozwolenia poinformować o zmianie miejsca stałego pobytu w ciągu 14 dni od tej zmiany
1 polubienie