Rejstracja zakupionej broni

Jak dlugo czeka sie w Pomorskim na zarejstrowanie broni ? Wyslalem wniosek na koniec lipca a dzis po telefonie pani mi powiedziala ze ponad 3 miesiace to standard … Gdzies czytam posty ze ludzie mieli bron zarejstrowana w 20 minut czekajc przy okienku … a ja nie moge tego zrobic w 5 tygodni. Czy to jest normalne ???

Ja już czekam miesiąc od momentu dostarczenia do WPA, rok temu 2 tygodnie, kiedyś (3 lata temu) to było cyk od ręki :wink:

6 lipca wyslalem fakturke, dzisiaj dostalem książeczkę (pierwsza sztuka)

czyli liczymy ze obecnie zajmuje to 7 tygodni …
a czy miales w miedzyczasie jeszcze jedna wizyte dzielnicowego zeby obejrzec sejf ?

Nie

Ja czekam od 25 lipca … :frowning:

W Olsztynie 10 dni

Czy odrazu po zakupie pierwszej broni mogę przenosić broń na strzelnice? Czy muszę czkać na rejestrację broni i wydanie książeczki?

Ś.p. 9x19 z beżowego forum kiedyś rzucił rozwiązaniem, że można bez książeczki kiedy jest w rejestracji, bierzesz wtedy fakturę zakupu oraz decyzję KWP o nadaniu pozwolenia. W razie kontroli masz przy sobie dokument że broń posiadasz legalnie.

1 polubienie

podpowiem, w dniu zgłoszenia do rejestracji, ale tylko w tym dniu - zwyczajowo sklepy zechcą sprzedać amunicje w kalibrze zgodnym z zakupiona bronią, warunek pieczątka tego samego dnia na kopii faktury przyjętej w wpa.
tak możesz uzyskać zapas amo na czas braku książeczki

Tak jak Poziom napisal - zabierz ze soba fakture i decyzje.
A na rejestracje , wykreslenie albo wydanie ksiazeczki mozna teraz czekac w Gdansku nawet i trzy miesiace :confused:

Byłem wczoraj odebrać promesy, i zasłyszałem rozmowę Pana myśliwego który przyszedł rejestrować zakupioną broń. Pani policjantka która obsługiwała go, sama od siebie powiedziała, żeby na fakturze napisał że legitymację doniesie po kontakcie telefonicznym, ponieważ jeśli da książeczkę to nie kupi amunicji przez najbliższe 2 miesiące, i że to nie jest ich zła wola, tylko mają tyle pracy, że nie mogą się z tym obrobić.

Ja osobiście wczoraj wieczorem wrzuciłem fakturę razem z wnioskiem o rejestrację broni, w kopercie z podpisem “rejestracja broni sport.” do skrzynki na Harfowej i tyle, nie mam jeszcze książeczki, także we wniosku napisałem, żeby wysłali ją pocztą. Fakturę ze sklepu otrzymałem wraz z kopią na mój użytek, spakowałem kopię razem z decyzją do koperty, koperta do plecaka i z takim zestawem pewnie będę jeździć na Zawodników :slight_smile:

ja na rejestracje jednej sztuki czekam od połowy marca, drugiej od połowy kwietnia…
nie pali mi sie bo książeczki nie oddawałem i mam te kalibry wpisane przy innych broniach ale słabo troche tyle czasu robić wpic…

Właśnie zakupiłem ‘pierwszą klamkę’ i za dwa dni będę składał Wniosek o rejestrację z adnotacją, że ‘Legitymację posiadacza broni’ odbiorę osobiście, a ‘Legitymację osoby dopuszczone do posiadania broni’ doniosę po kontakcie telefonicznym celem dokonania niezbędnych wpisów - dzwoniłem do Pani z WPA i potwierdziła te opcję :slight_smile:
Teraz pytania:

1. Czy, jak wynika z powyższych wpisów z Decyzją + FV i ‘Legitymacją osoby dopuszczonej do posiadania broni’ będę mógł zakupić amunicję?
  2. Czy z Decyzją + FV + ‘Legitymacją osoby dopuszczonej do posiadania broni’ mogę na legalu jechać na Zawodników?
  3. Czy Wniosek o rejestrację mogę składać przez ePUAP lub Pocztą?
    Sorrki za takie pytania ale np. tych ‘czerownych książeczek’ są dwie i chciałbym być 100% pewny.

Amunicja tylko z legitymacją posiadacza lub przy zakupie broni z promesą.
Na zawodników to weź kopię faktury.
ePUAP możesz jeżeli masz fakturę elektroniczna.
Jeśli chodzi o książeczkę osoby dopuszczonej to nie ma ona żadnego znaczenia w przypadkach przez Ciebie wymienionych

No tak …
Dobrze, że dopytałem… Dzięki za expresową odpowiedź.
Na szczęście czujnie zakupiłem większy zapas naboi :slight_smile:

Odgrzeję trochę kotleta. Czy sposób z fv i decyzję tyczy sie przenoszenia na strzelnice czy przy noszeniu przy sobie też jest luz. Pytam z czystej ciekawości.

Faktura + decyzja zastępuje książeczkę.

1 polubienie