Pierwszy zestaw dla nowego

Pytanie do Was, jako bardziej doświadczonych kolegów. Lada 3 miesiące powinienem uzyskać PnB i w związku z powyższym pytanie do Was jak rozplanować kolekcję na zasadzie luźnej sugestii.

Otóż mam w planie zakup pistoletu 9x19 i tu już w zasadzie wybrałem. Pytanie o dalszy zestaw, chciałbym kupić coś w stylu Anschutza 22lr/Waltera 22lr z mechanicznymi przyrządami optycznymi, typowo do treningu do zawodów i zawodów właściwych. Kolejno w jednym “rzucie zakupowym” chciałbym zanabyć CZ457 Varmint razem z optyką do dłuższych dystansów. AR po dozbieraniu, najpierw chcę się nauczyć strzelać.

Czy według Was taka konfiguracja ma na początek sens?

A postrzelales już sobie konkretnie? Bo ja kupiłem jedna druga dziewiątkę, karabinek .22 a wyszło, że najlepiej strzela mi się na zawodach strzelbą, której za bardzo nie lubię. No i nie planujesz kolekcji, ale sprzęt sportowy :wink: powinieneś brać to, czym strzela Ci się najlepiej. Ja już miałem kartę nad terminalem po trzymaniu HK SFP9, ale kilka pestek na strzelnicy mnie oświeciło, źle w dłoni leży. Strzelbę mam do zmiany, bo jestem leworęczny i notorycznie po strzale wciskam bezpiecznik, więc siłą rzeczy nie dogadamy się. Strzelaj, pytaj, pożyczaj:)

Cześć!
Moim zdaniem, każda kolekcja ma sens, jeżeli Cię cieszy. Świetnie, że wybrałeś już sobie pistolet 9x19mm (swoją drogą - nie pochwaliłeś się co to będzie).
W kwestii karabinków - jeżeli będziesz je trenował, to zakup ma sens. Zastanów się tylko proszę czy będzie Ci się chciało je targać na strzelnicę - paczka amunicji w cenie dla Klubowicza to nie majątek, a o karabinek możesz wtedy poprosić na miejscu. Czy kupować sobie karabinek z optyką do dłuższych dystansów nie odpowiem - osobiście nie przepadam za otwartymi strzelnicami, kapryśną pogodą i chodzeniem do tarcz. Jeżeli nie miałeś wcześniej okazji na takie strzelanie, pomyśl może o alternatywie - lekkim karabinku “w rodzaju” 457 z przyrządami mechanicznymi i postrzelaj, potrenuj. Dozbierasz sobie na optykę i założysz ją na ten sam karabinek.
Nic nie napisałeś o strzelbie, a ta broń ogromnie cieszy. Tania “pompka” nie zrujnuje budżetu, a pozwoli również na wzięcie udziału w zawodach. No i rekreacyjnie, wywalenie magazynka z grzmiącego kija potrafi szybko odprężyć i mniej frustrować niż “snajpienie” z karabinka, szczególnie po ciężkim dniu.

Jakiej decyzji byś nie podjął - przyjemnego strzelania :slight_smile: