Mam zamówić film reklamowy i nie wiem jak przygotować brief dla agencji filmowej. Co powinienem im przekazać żeby dostać film który faktycznie realizuje moje cele marketingowe a nie tylko wygląda ładnie? ss
Brief to najważniejszy dokument całej produkcji i dobra agencja powinna pomóc ci go rozpisać ale im więcej wnosisz na wejściu tym lepszy efekt. Kilka rzeczy które muszą być w briefie. Cel konkretny i mierzalny, czyli nie ogólnie budowanie marki ale zwiększenie konwersji na stronie albo generowanie leadów z konkretnej kampanii. Grupa docelowa z jak największą szczegółowością bo film do 25-latka wygląda inaczej niż do CFO w dużej korporacji. Kluczowy przekaz czyli jedno zdanie które widz ma zapamiętać po obejrzeniu bo film który próbuje powiedzieć wszystko nie mówi nic. Ton komunikacji czy to ma być emocjonalne, edukacyjne, humorystyczne czy prestiżowe. Platformy dystrybucji bo to determinuje długość i format. I budżet wprost bo bez tej informacji agencja nie może zaproponować sensownego zakresu produkcji. Na Profesjonalne filmy reklamowe, promocyjne - Filmy produktowe produkcja Kraków możesz zobaczyć przykłady i skontaktować się żeby omówić swój projekt przed formalnym briefem. hmm
Zacznij od określenie celów marketingowych i ich opisania.